Przedświąteczna gorączka, szał porządków, przygotowań… Wszyscy to znamy z naszych domów. Trochę udziela się też szkole. Dekorujemy klasy, robimy ozdoby i kartki świąteczne… Odkąd mamy w szkole sprzęt z Laboratoriów Przyszłości– także pieczemy. W ostatnich dniach przed przerwą świąteczną po szkole wielokrotnie rozchodziły się piękne i smakowite zapachy. To uczniowie najmłodszej grupy wiekowej rozwijali swoje cukiernicze talenty, przygotowując się do przedświątecznych wyzwań w rodzinnych domach. Uczyli się robić ciasto na pierniczki lub świąteczne, maślane ,,ciasteczka last minute”. Zagniatali, wałkowali, wykrajali, piekli i dekorowali według własnych pomysłów. Przy okazji poprawiali sprawność manualną (zagniatanie, wałkowanie), ćwiczyli czytanie (przepisy), przeliczanie i odmierzanie (matematyka w kuchni) oraz współpracę w grupie. W dodatku trzeba było po sobie posprzątać… Prawdziwa próba charakteru! A efekty kulinarne? Bardzo udane. Młodzi cukiernicy chwalili się swoimi wypiekami i częstowali innych czekając na słowa uznania. Zostało też trochę na klasowe spotkania opłatkowe.
Niektórzy uczniowie zabrali przepisy do domu i wykonali ciasteczka ponownie, tym razem zupełnie samodzielnie. W dodatku, co wiemy z pewnych źródeł (informacje od rodziców), posprzątali po skończeniu pracy!
Brawa dla naszych młodziutkich cukierników!👏